Israëlische anti-terreurkampen zijn steeds populairder bij toeristen. Mensen die op vakantie gaan naar Israël, spelen tijdens een anti-terroristen kamp terroristische aanslagen na onder leiding van voormalig legerofficieren. Sommigen toeristen zien het als spannend amusement, terwijl anderen ervan gruwen. Wat maakt deze levensechte ervaring zo aantrekkelijk en wat is het doel van deze kampen?
Israël is misschien wel één van de meest gemilitariseerde landen ter wereld. Het land is expert in oorlogsvoering en terreurbestrijding vanwege een voortdurende strijd met omringende landen. Ondernemers spelen daar handig op in door deze militaire ervaringen te gebruiken om toeristen naar Israël te lokken. De zogenaamde anti-terreur kampen zijn dan ook door het gehele land te vinden. Deze speciale trainingskampen zijn er speciaal voor toeristen en worden met de dag populairder. Het doel van deze kampen is om bezoekers een realistische ervaring te bezorgen op het gebied van anti-terrorisme.
Het bekendste kamp is misschien wel Caliber 3. Dit anti-terreurkamp ligt op de Westelijke Jordaanoever en biedt een twee uur durend programma aan. Toeristen worden tijdens dit programma geconfronteerd met een zelfmoordaanslag in Jeruzalem. Verder is er een zogenaamde messenaanval en wordt er een demonstratie gegeven met aanvalshonden. De training wordt afgesloten met een sluipschutterswedstrijd. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen deelnemen aan deze training. Volwassenen betalen zo’n 115 dollar voor een ticket, voor kinderen ligt de prijs iets lager, namelijk 85 dollar. Kom je met een grote groep mensen? Dan is er mogelijkheid tot groepskorting.
Naast de eerdergenoemde basistraining hebben jongeren uit het buitenland ook de mogelijkheid om deel te nemen aan zomerkamp van drie maanden. Tijdens deze periode krijgen ze een militaire training en survivaltraining. Inbegrepen bij de prijs zijn verder drie koosjere maaltijden op een dag en een gebedsdienst. Uiteraard mag ook de commerciële verkoop niet worden vergeten, waaronder T-shirts en militair materieel.
Jaarlijks bezoeken 15.000 tot 25.000 mensen het trainingskamp Caliber 3. Uit onderzoek blijkt dat dit veelal Amerikaanse Joden zijn die met hun familie afreizen naar Israël. Dit gebeurt veelal tijdens specifieke Joodse feestdagen. Opmerkelijk is wel dat steeds meer zakenreizigers en gezinnen uit allerlei landen hun weg vinden naar het anti-terreur kamp. Landen zoals Brazilië, Argentinië, Frankrijk, Italië, Rusland en vooral China zijn rijk vertegenwoordigd op het kamp.
Natuurlijk vraagt iedereen zich af waarom dit kamp bestaat en vooral ook wat de reden ervan is om het als toeristische attractie in te zetten? In eerste instantie weigerde de Israëlisch overheid het kamp een vergunning te verstrekken. Inmiddels is dat veranderd. De oprichter van Caliber 3 hoopt vooral te laten zien aan toeristen welke weg het Joodse volk heeft afgelegd de afgelopen 75 jaar. Daarmee denkt hij meer begrip te creëren voor het Joodse volk en het land Israël. Verder denkt hij dat de vergunning hem alsnog is verleend zodat mensen ambassadeurs worden van de staat Israël.