Het kan voorkomen dat jij op vakantie onverwachts naar een huisartsenpost moet of opgenomen wordt in het ziekenhuis. Dit kan erg vervelend zijn, zeker als jij eigenlijk wilt genieten van jouw vakantie. Een bezoek aan een huisarts of ziekenhuis kan ook nog eens extra kosten met zich meebrengen. We leggen uit hoe de ziektekosten in het buitenland in elkaar steken.
In het buitenland kun jij ziektekosten maken. Die ziektekosten kunnen gemaakt worden doordat jij naar een huisartsenpost moet, opgenomen wordt in het ziekenhuis of meegenomen wordt door een ambulance. Dit kan altijd gebeuren door onverwachte ziekte in het buitenland. De kosten voor de diensten in het buitenland worden in principe gewoon vergoed vanuit jouw zorgverzekering.
Echter kunnen de kosten voor deze diensten in het buitenland verschillen met de kosten in het buitenland. De prijzen in Nederland voor het opgenomen worden in een ziekenhuis kunnen bijvoorbeeld lager zijn dan wanneer jij wordt opgenomen in Spanje of een andere plek van bestemming. Jouw zorgverzekering betaalt het verschil in zorgkosten niet. De zorgverzekering dekt alleen de kosten die in Nederland ook gemaakt zouden worden.
Een reisverzekering kan daarom een goede toevoeging zijn op jouw zorgverzekering, wanneer jij ziektekosten maakt in het buitenland. Een reisverzekering dekt namelijk het eventuele resterende bedrag van jouw ziektekosten in het buitenland.
Wanneer jij ziektekosten maakt in het buitenland kan het voorkomen dat je bepaalde kosten moet voorschieten. Daar zit je vaak niet op te wachten. Hiervoor is de Europese gezondheidskaart (EHIC). Je ziet de kaart in de afbeelding (met afgedekte gegevens).
Een Europese gezondheidskaart biedt de uitkomst voor het niet meer voorschieten van ziektekosten. Met zo’n kaart hoef je namelijk in het buitenland de rekening niet meer v
oor te schieten. Bij veel zorgverzekeraars staat de EHIC op de achterzijde van de zorgpas. Je hoeft dan geen aparte kaart aan te vragen.
De kaart is geldig bij een (tijdelijk) verblijf in EU-landen en in IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Australië, Noorwegen en Zwitserland. De kaart is persoonsgebonden, daarom moet je hem voor elk gezinslid apart aanvragen.
De EHIC (European Health Insurance Card) is een soort garantiestelling van je verzekeraar en laat zien dat de rekening voor jouw ziektekosten in het buitenland betaald wordt aan andere verzekeraars of ziekenhuizen. Met de kaart heb je een bewijs voor het recht op noodzakelijke
medische zorg in het land van je verblijf.