In het buitenland hebben ze vaak heerlijke gerechten. Typische geuren die je anders in Nederland nooit ruikt zijn allemaal erg verleidelijk. Maar ziek worden op vakantie is natuurlijk waar niemand op zit te wachten. Of je nu in Azië zit of in Zuid-Amerika bent: je kunt deze 7 tips allemaal gebruiken in de verschillende landen.
Het klinkt voor de hand liggend; maar gebruik je gezonde verstand. Voornamelijk in het zuidoosten van Azië wordt er vaak rauw vlees geserveerd. Dit moet je uiteraard vermijden. Ook wordt in het dit deel van de wereld vaak aparte soorten ‘vlees’ geserveerd, zoals bijvoorbeeld dierenhersenen. Dit kun je het beste niet eten, omdat je de kans hebt om de gekkekoeienziekte op te lopen. Gebruik daarom altijd je goede verstand en eet alleen voedsel dat goed doorgekookt of gebakken is en laat het aparte ‘vlees’ maar even zitten.
In gerechten die niet goed verhit zijn, kunnen bacteriën zitten. Ons immuunsysteem is andere bacteriën gewend dan in andere werelddelen en daarom kun je sneller ziek worden. In ieder geval een stuk sneller dan de buitenlandse locals. Eet daarom alleen gerechten die goed verhit zijn. Kies daarom liever ook niet voor koude salades, maar alleen groenten die goed verhit zijn. Je hebt dan het minste kans om ziek te worden.
Als je thuis niet houdt van pittig eten, kun je dan beter op vakantie ook niet doen. Ook als je thuis nooit buitenlands voedsel eet, maar alleen de gezonde Hollandse delicatesse, dan kun je beter ook geen onbekend voedsel op vakantie eten. Je zult merken dat je lichaam hier minder goed tegen bestand is.
Water zorgt er niet alleen voor dat je niet uitdroogt, maar helpt ook mee aan het schoonspoelen van je lichaam. Koop alleen flesjes water die goed dicht zitten en eventueel een plasticje bovenop de dop hebben. Flesjes waar de dop niet goed opzit kan gewoon kraanwater zijn; en in de meeste landen is kraanwater zeker niet drinkbaar!
Koop alleen fruit met schil en dat nog ongeschild is op het moment van aankoop. In fruitschillen kunnen een hoop bacteriën zitten. Als het fruit al een tijdje gesneden is bij het kraampje waar jij je fruit koopt, kan het al vol zitten met bacteriën. Mocht je dan toch echt geschild fruit willen eten, dan kun je het beste het fruit van te voren nog even wassen met water. Water uit flesjes water wel te verstaan.
Of je nu veel of weinig op reis gaat: blijf altijd opletten. De reizigers die veel op pad zijn, moeten ook goed blijven oppassen. Je raakt namelijk nooit immuun voor bacteriën. Laat de risicovolle etenswaren daarom liever links liggen.
Pas altijd op met de ‘verse’ producten. Voornamelijk in het binnenland zijn de verse producten niet echt vers. Niet alles is met een koelwagen het land in gebracht. Buiten Europa kennen ze hele andere vervoersmanieren en daar behoort een koelwagen vaak niet bij. Kijk daarom uit met etenswaren zoals ‘verse vis’.