We gaan verder met het derde land in deze serie, België. Het land van onze zuiderburen. Het land van het bier, manneke pis en patat. Over dit land hoeven we je misschien niet meer zoveel te vertellen, maar we denken dat er ook over België nog genoeg nieuws te leren is!
Het land België wordt ook wel het Koninkrijk België genoemd. Dit land ligt ten westen van Europa en wordt omgeven door de landen Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Het is tevens gelegen aan de Noordzee. België heeft een landoppervlakte van 30.528 km². Met iets meer dan 11 miljoen bewoners is het een relatief dichtbevolkt Europees land. Brussel is de hoofdstad en tevens hart van het centrum van de EU. Inwoners van België spreken een van de volgende 3 talen: Nederlands, Duits of Frans. België scheidde zich in 1830 af van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en groeide daarna uit tot een economie van wereldformaat. Dit was geen slechte keuze, want na de afscheiding groeide België uit tot een economie van wereldformaat.
België heeft een gematigd zeeklimaat. De winters zijn mild en de zomers zijn ook overwegend mild. Neerslag valt er het gehele jaar door. De Noordzee bepaald het klimaat van België. Tijdens de zomermaanden koelt de zee het land af en in de winters warmt een milde windstroming het land zodanig op dat het nooit bijzonder koud wordt. De Ardennen in België bieden alles voor de actieve en/of sportieve toerist. Door dit laaggebergte kronkelen allerlei riviertjes en beekjes en je kan er urenlang dwalen zonder ook maar iemand tegen te komen. De rest van België is vlak en een beetje te vergelijken met het Nederlandse landschap.
Bijna iedere Nederlander kent wel dat monument dat uit atomen bestaat: het Atomium. Inmiddels is het atomium uitgegroeid tot één van de bekendste monumenten van België en is het een grote publiekstrekker geworden. Naast het atomium heeft België nog veel te bieden en hieronder zet ik een aantal bezienswaardigheden voor je op een rij.
Antwerpen is een van de grootste steden van Belgie en zelfs de grootste van het Vlaamse deel van Belgie. Antwerpen heeft een relatief modern centrum waar je de nieuwste en beste merken kunt shoppen. Het centrum is dan ook zeer geschikt voor een dagje winkelen. Daarnaast kun je in Antwerpen ook prima terecht in een van de vele cafés om daar een heerlijk Belgisch biertje te drinken. Ook qua architectuur ben je in Antwerpen op de goede plek. Zo kun je een bezoek brengen aan de Sint Petruskerk, een prachtige oude kerk midden in het centrum van Antwerpen. Als je vervolgens uitgekeken bent kun je een eind verderop langs de Schelde lopen om alle boten te zien varen. Doordat Antwerpen van origine een havenstad is kun je er veel boten zien.
Tip: Breng aan het einde van het jaar een bezoek aan Antwerpen. Je kunt dan de kerstmarkt aflopen en het grote vuurwerk bekijken langs de Schelde tijdens de jaarwisseling!
Ik heb het in de inleiding als genoemd, maar het Atomium mag uiteraard niet ontbreken bij de lijst van bezienswaardigheden. In 1958 is het Atomium gebouwd door André Waterkeyn voor de wereldtentoonstelling van dat jaar. Een wereldtentoonstelling is een expositie waar deelnemende landen hun economische en technische ontwikkelingen ten toon kunnen stellen. In de meeste gevallen verdwijnt de tentoonstelling als deze is afgelopen en wordt alles weer afgebroken. In het geval van het Atomium (en bijvoorbeeld ook de Eiffeltoren) is dit niet gebeurt en is het blijven staan in Brussel, waar het opgebouwd was. Je kunt het Atomium behalve van de buitenkant tegenwoordig ook van de binnenkant bewonderen. Je hebt een prachtig uitzicht over Brussel in de bovenste bol van het Atomium!
Voor een meer actieve activiteit kun je naar de Ardennen gaan. De Ardennen is een enorm natuurgebied dat zich uitstrekt van Wallonië, naar een stukje Frankrijk, tot het noordwesten van Luxemburg. Kortom, een enorm gebied waar voor iedereen wat te doen is. Omdat de Ardennen een laaggebergte is biedt het veel kans voor verschillende sporters om hun sport te kunnen uitoefenen. Het gebied bestaat uit vele bosrijke heuvels en bergen en is daarom een paradijs voor bijvoorbeeld fietsers, wandelaars en kanoërs. Omdat er veel mensen zijn die ook inzien dat de Ardennen een prachtig gebied is, vind je er veel groepsaccommodaties. Deze worden veel gebruikt door de mensen die een survival door het Ardennen gebied maken. Voor een actieve vakantie ben je hier dus zeker aan het juiste adres. Omdat je meer risico loopt tijdens een sportieve vakantie in de Ardennen is het wel verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten. Een ongeluk is snel gebeurd en het zou jammer zijn als je zelf voor de kosten moet opdraaien. Vergeet ook niet om je reisverzekering te vergelijken, zodat je altijd de meest voordelige keuze maakt.
Eén van de eerste dingen waar je aan denkt als ik België noem is ongetwijfeld bier. En dat is terecht, want België staat algemeen bekend als het bier land bij uitstek. De Belgen hebben een biercultuur waarin veel plaats is voor verschillende speciaal bieren. Zo bestaan er in België nog voldoende kleine brouwerijen die op traditionele wijze bier brouwen. Ook de grotere bierbrouwerijen zijn in België goed vertegenwoordigd. Veel van deze brouwerijen kun je een bezoek brengen om met eigen ogen te zien hoe bier gemaakt wordt.
Tip: Mocht je van plan zijn om een brouwerij te gaan bezoeken, reserveer dan van tevoren!
Misschien is alles wat tot nu vertelt is geen nieuwe informatie voor je. Dan zal het hier waarschijnlijk niet veel anders zijn. Toch ga ik nog even bij wat dingen langs die je zeker moet weten over België!
België is officieel drietalig. In de noordelijke helft van België spreken de mensen Vlaams (Nederlands), in de zuidelijke helft Waals (Frans) en in het uiterste zuidoosten wordt er Duits gesproken. Veel mensen uit Vlaanderen kunnen ook goed Frans spreken, maar mensen uit Wallonië kunnen doorgaans niet erg goed Vlaams of Nederlands spreken. Bekijk dus naar welke plek je in België gaat en welke taal er gesproken wordt.
Dit zal voor niemand een verrassing zijn: met de Euro. België is lid van de Europese Unie en heeft de Euro als betaalmiddel geaccepteerd. Vooraf hoef je dus geen geld te wisselen, bij de meeste Belgische pinautomaten kun je namelijk geld uit de muur halen. Bij de meeste, toeristische, plekken kun je ook met een creditcard betalen. De kleinere restaurants en bars bieden deze mogelijkheid niet altijd, neem daarom ook voldoende contact geld mee.
In België is het gebruikelijk dat je fooi betaalt. Na het eten kun je daarom het beste het bedrag naar boven afronden en enkele euro’s aan fooi achterlaten.
De Belgen staan over het algemeen bekend als bescheiden mensen die het belangrijk vinden dat er correct met elkaar om wordt gegaan. Dit is niet hoe de meeste Nederlanders zijn en denken. Nederland staat meer bekend om haar directe houding. In België wordt deze houding niet altijd gewaardeerd.