De zomervakantie is officieel begonnen. Veel Nederlanders gaan op reis en hierbij kun je een aantal handige apps gebruiken. Onderstaande apps zijn niet alleen voorafgaand, maar ook tijdens en/of na je reis te gebruiken.
De volgende apps zijn handig te gebruiken voorafgaand aan je vertrek.
Skyscanner is een handige app waarmee je prijzen van vliegtickets kunt vergelijken. De app bekijkt alle luchtvaartmaatschappijen en geeft de beste prijs weer.
Trivago is een prijsvergelijker voor hotels en appartementen. De app vergelijkt ruim 250 verschillende websites voor de beste prijs.
AirBnB is nog vrij nieuw op de markt. Via de app kun je je huis, kamer of appartement aanbieden en kun je hier een beetje geld aan verdienen. Andersom werkt het ook. Jij kunt ook een kamer boeken via AirBnB en zodoende een hoop geld besparen op hotelkosten.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een app gemaakt voor Nederlanders op reis. Via de app kun je zien welke reisadviezen er zijn voor landen. Tevens kun je handige informatie vinden, wat je bijvoorbeeld moet doen als je je paspoort bent verloren. Het biedt informatie waar de Nederlandse consulaat of ambassade is in een bepaald land.
Bij lange reizen met de auto is het handig om een aantal apps te hebben. Je kind, partner of misschien wel jijzelf kan heerlijk ontspannen tijdens een ritje met een van de volgende apps.
Je hoeft geen boeken meer mee te nemen op vakantie. Je kunt tegenwoordig eenvoudig gebruik maken van een app, zoals Kindle. De app is goed ingericht en het leest gemakkelijk weg. Het aanbod van boeken komt van Amazon, die een aardig grote bibliotheek heeft.
Storytel: boeken lezen, maar dan anders. Storytel biedt luisterboeken aan. Via de app kun je naar boeken luisteren. Een abonnement voor Storytel kost 10 euro per maand. Met een abonnement kan je onbeperkt boeken luisteren. Offline kunnen er vijf boeken opgeslagen worden.
Playstore, eerder bekend als iTube, is een app voor het beluisteren van muziek. Je kunt YouTube video’s bekijken en deze vervolgens ‘cachen’ in je telefoon. Je downloadt de YouTube video min of meer op je telefoon. Vergeet niet om van te voren de video’s te cachen, zodat je geen data nodig hebt tijdens je reis.
Driveflo is een app voor onderweg in de auto. Met de app kan de bestuurder inzien hoe zijn/haar rijgedrag is. Via GPS signalen houdt de app het rijgedrag bij, dus er wordt geen data verlangd. Keurig rijden wordt beloond met een score. Er wordt bijgehouden hoe lang de reis was, hoeveel kilometer er is afgelegd en wat de gemiddelde snelheid was. Helaas is de app alleen (nog) maar beschikbaar voor Android.
Hieronder zijn een aantal apps gebruikt die vooral handig zijn tijdens je vakantie.
Here Maps is een uiterst handige app waarmee je kaarten van een bepaald land van te voren al kunt downloaden. Je kunt de maps in Nederland downloaden en ze vervolgens in het vakantieland gebruiken. De app onthoudt tot in de kleinste details de kaart en de app gebruikt vervolgens alleen maar GPS. Je kunt de app dus geheel zonder data gebruiken. Vergeet niet om in Nederland de kaarten alvast te downloaden. De kaarten variëren van een aantal MB’s tot meer dan een GB.
Shazam is een app die muziek identificeert. Harstikke handig wanneer je in je vakantieland een leuk nummer hoort, die je anders nog nooit beluisterd hebt. Via de app kun je er eenvoudig achter komen hoe het nummer heet.
Buiten de eurozone krijg je te maken met een vreemde valuta. De XE Currency app geeft precies aan wat de wisselkoers is op dat moment. Als er geen internet gebruikt wordt, wordt de laatst bekende koers gehanteerd.
Instagram is een app waarmee je je foto’s kunt delen. Niets is leuker dan het delen van foto’s met vrienden. In de app kun je foto’s eenvoudig bewerken met filters. Je kunt de foto vervolgens helemaal uploaden naar jouw smaak.
Citymapper geeft precies aan hoe je het beste kunt reizen met het openbaar vervoer. Zoals de naam al kenbaar maakt, is het alleen bedoeld voor de grote steden. De app geeft een handig overzicht en er wordt goed uitgelegd hoe je moet reizen.
Google Translate mag niet vergeten worden op reis. Er zijn ontzettend veel handige opties, zoals vertaling via de camera (voor bijvoorbeeld een menukaart) of de microfoon. Je kunt met laatstgenoemde functie iets in het Nederlands inspreken om het vervolgens te vertalen naar de taal van de ander. Google Translate vertaalt het en spreekt het uit. De app is bovendien helemaal gratis.
Vrijwel elke bank heeft tegenwoordig een app voor bankieren. Deze zijn uitermate handig om vlug geld over te boeken van een spaarrekening naar een lopende rekening. Vakanties vallen vaak duurder uit. Download daarom voor de zekerheid de bankieren app van je bank.
My Data Manager is een handige app die precies bijhoudt hoeveel data je verbruikt. Je kunt precies zien hoeveel je per dag of per maand verbruikt hebt. De app geeft aan hoeveel mobiele data je verbruikt hebt en hoeveel je gebruikt hebt op Wi-Fi. Binnen de app kan je plannen maken, om je data zo min mogelijk te laten zijn tijdens je reis. Ook geeft de app aan hoeveel gaat verbruiken tijdens een bepaalde maand. De app maakt gebruik van eerdere data verbruiken.