Vorige week werden er zo’n 2000 Nederlandse toeristen vanuit Gambia naar Nederland gevlogen. Vanwege een acuut gevaar op een burgeroorlog besloten TUI en Corendon hun klanten uit Gambia te evacueren. Stel je voor dat je in de volgende situatie zit: je hebt een reis naar Gambia geboekt, maar er geldt een negatief reisadvies. Krijg je dan je reiskosten vergoed zonder annuleringsverzekering?
Je hebt je natuurlijk ontzettend verheugd op een reis naar een bijzonder land. Hoe vervelend is het dan als de Rijksoverheid (Ministerie van Buitenlandse Zaken) een negatief reisadvies uitbrengt voor het vakantieland waar je misschien al maanden naar uit hebt gezien. Dit advies wordt nooit zomaar gegeven. Dit betekent namelijk dat het niet veilig genoeg is in het land en dat je wordt afgeraden om je koffers te pakken. Een negatief reisadvies kan worden gegeven als er dreiging is van een burgeroorlog, maar het kan net zo goed worden gegeven bij een (mogelijke) natuurramp of zware criminaliteit.
Een negatief reisadvies is nooit bindend. Het is goed om je dat te realiseren. Het is altijd vrijblijvend om hiernaar te luisteren. Je bent dus in principe vrij om te gaan en staan waar je wilt, maar het is raadzaam het negatief reisadvies wel in acht te nemen. Je eigen veiligheid en welzijn kan namelijk in het geding komen en daar zit je natuurlijk liever niet op te wachten als je op vakantie bent.
Als er een negatief reisadvies wordt gegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dan betekent dit niet dat je je vakantie kunt annuleren als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Dit heeft alles te maken met het feit dat het advies niet bindend is. Het is dus geen geldige reden om je reis kosteloos te annuleren. Het valt ook niet onder de ‘gewone dekking’ van je reisverzekering.
Je kunt natuurlijk ook een negatief reisadvies krijgen als je niet gedacht hebt aan annuleringsverzekering en je bijvoorbeeld alleen een kortlopende of doorlopende reisverzekering hebt afgesloten. Zowel met of zonder annuleringsverzekering kun je terugvallen op het Calamiteitenfonds. Dit fonds is er als je onverwachts te maken krijgt met extra kosten vanwege een calamiteit. Wel is het van belang dat je reisorganisatie is aangesloten bij het Calamiteitenfonds wil je in aanmerking komen voor een vergoeding.
Ben je al op vakantie in het land waarvoor een negatief reisadvies is afgegeven? Dan worden alle extra kosten gedekt door het Calamiteitenfonds. Dit geldt ook voor de niet genoten vakantiedagen. Besluit je om op vakantie te gaan ondanks dat er een negatief reisadvies en een dekkingsbeperking zijn uitgesproken? Dan kom je niet in aanmerking voor een vergoeding.
Het is daarom altijd aan te raden vooraf contact op te nemen met de reisorganisatie waar jij je reis hebt geboekt. Je komt dan nooit voor onverwachte verrassingen te staan!