Is er een visum nodig voor jouw vakantiebestemming? Sluit dan een reisverzekering af die de schade vergoedt indien de visumaanvraag wordt afgewezen. In het geval van een afgewezen visumaanvraag zijn er vaak al veel kosten gemaakt. Niet alleen voor het visum, maar ook hotelovernachtingen en het vervoer naar de vakantiebestemming. Let er dus op dat je verzekering ook uitkeert als je geen visum kunt krijgen.
Vakantiegangers die een Nederlands paspoort hebben kunnen vaak zonder visum op reis. Maar steeds meer landen zijn streng in hun immigratiebeleid. Reis je naar Amerika? Dan is een ESTA nodig. En in Canada en Australië hebben ze een zogenaamd ETA (Electronic Travel Authorization). Dat zijn strikt genomen geen visums, maar wel noodzakelijke reistoestemmingen. Zonder visum, eTA of ESTA kan een reis naar de volgende landen onmogelijk plaatsvinden:
De volledige lijst is nog een stuk langer, maar bovenstaande zijn de populairste vakantiebestemmingen waar een visum noodzakelijk voor is.
Een eenvoudige manier om kosten te voorkomen als het visum wordt afgekeurd, is natuurlijk om eerst het visum aan te vragen, en daarna pas het vliegticket en de overnachtingen vast te leggen. Maar dat is niet altijd mogelijk. Om bijvoorbeeld een visum Rusland of visum China aan te vragen, moet alles al zijn vastgelegd. Op het consulaat moet je zelfs je boekingsbevestigingen overhandigen voordat het visum kan worden toegekend. En in het geval van bijvoorbeeld Cambodja kun je het visum pas 30 dagen voor aankomst aanvragen. En veel reizigers willen al veel langer vooraf alles vastleggen, niet in de laatste plaats omdat vroegboeken vaak veel goedkoper is.
Over het algemeen worden visums niet vaak afgewezen. Er zijn verschillende redenen waarom een visum kan worden afgewezen.
1. Je voldoet niet aan de visumvoorwaarden
Sommige reizigers worden standaard geweigerd, of kunnen niet eens een visumaanvraag indienen, omdat ze niet aan bepaalde visumvoorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld statushouders die geen Nederlands paspoort hebben komen vaak in de problemen bij een visumaanvraag. Maar ook reizigers met een wild reisverleden kunnen buiten de boot vallen, zo kan een recent bezoek aan Iran ervoor zorgen dat je niet meer met een ESTA naar Amerika mag vliegen. De visumregels kunnen soms erg complex zijn, waardoor je soms onverwacht niet voldoet, en geen visum krijgt.
2. Je hebt dikke pech
Soms worden er steekproeven uitgevoerd en blijk je onverwacht in een zogenaamd risicoprofiel te passen. Een voorbeeld; je hebt een overnachting geboekt in leuk hotelletje in India. Dat hotel heb je ingevuld in het aanvraagformulier van het visum voor India. En vanwege een steekproefcontrole gaat de Indiase immigratiedienst na of er iets ‘risicovols’ aan de hand is bij dat hotel. Er blijkt in dat hotel vorige week iemand te hebben overnacht die langer in India bleef dan met diens visum was toegestaan. En jawel hoor: je valt in een risicogroep en je visumaanvraag wordt afgewezen.
3. Je visum wordt ongeldig verklaard
Het kan gebeuren dat je een visum krijgt, dat helemaal geldig is, maar waarmee je toch niet op reis mag. Bijvoorbeeld omdat je bij het invullen een foutje hebt gemaakt bij je paspoortnummer. Of omdat je paspoort verlopen is waarmee je het visum hebt aangevraagd. Dan is vaak ook direct het daaraan gekoppelde visum ongeldig.
Door een goede reisverzekering af te sluiten, die ook in de bovenstaande drie gevallen uitkeert, loop je geen onnodige risico’s. Als je zenuwachtig bent of je visum wel wordt toegekend, kun je ook hulp inschakelen van een visumbureau. Je kunt je visum dan vaan eenvoudig online aanvragen, en je aanvraag wordt nog eens gecontroleerd door een visumexpert, voordat deze door de immigratiedienst in behandeling wordt genomen. Dat betekent dat je nog de mogelijkheid hebt om een foutje te corrigeren, en dat de kans op een afgewezen visum kleiner is.