Bonaire is een Nederlands eiland in de Cariben. Sinds 2010 is het een bijzondere gemeente van Nederland. Het eiland is gelegen net voor de kust van Venezuela en behoort tot de ABC-eilanden van de Antillen. De resterende eilanden zijn Aruba en Curaçao. De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk.
Bonaire heeft relatief weinig inwoners. In 2014 is de laatste bevolkingstelling geregistreerd en dit kwam uit op 18.413 inwoners. In 2001 had maar liefst 86% van de bevolking de Nederlandse identiteit. Het land is populair voor emigratie: 52% was op het eiland geboren. Er zijn dus aardig wat mensen naar het Nederlandse eiland vertrokken. Daarnaast wonen er arbeidsmigranten uit buurlanden Venezuela en Colombia op het eiland.
De officiële taal is Nederlands, maar de meeste mensen spreken thuis Papiaments. Dit spreken ze ook op de andere oud-Nederlandse eilanden, Aruba en Curaçao. Papiaments is een creolentaal en bestaat een mengelmoes van Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en een aantal Afrikaanse talen. De bevolking spreekt over het algemeen ook Spaans.
Toerisme in Bonaire is uiterst belangrijk. Naast zoutwinning is toerisme de grootste inkomstenbron voor het eiland. De meeste toeristen worden aangetrokken door de natuurreservaten. Bonaire heeft een van de mooiste onderwater natuurreservaten ter wereld, wat aardig uniek is voor zo’n klein eiland.
Overdag is het gemiddeld 30 graden Celsius. Het verschil tussen zomer en winter is nihil, rond de 2 graden Celsius. Het is daarom raadzaam om voldoende zonnebrandcrème mee te nemen naar het tropische eiland.
In Bonaire betaalt men met de Amerikaanse dollar. Je kunt vrijwel overal pinnen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Creditcards zijn soms vereist bij het huren van een auto.
Bonaire is vooral populair onder de duikers.
Washington Slagbaai Nationaal Park is gevestigd in het noorden van Bonaire. Het is een beschermd natuurgebied dat ruim 6000 hectaregroot is. In het park zijn diverse diersoorten te vinden, zoals vogels en dieren als hagedissen en leguanen. Daarnaast heeft het park verschillende watergebieden die internationaal erkend worden als ‘belangrijk watergebied’. Het park is goed te betreden met de auto of met de fiets. Het is dan wel raadzaam om een mountainbike mee te nemen. Je conditie moet wel op pijl zijn, want af en toe een bergje op fietsen hoort erbij.
Bonaire National Marine Park is ongeveer 26 m² groot en is erg populair onder toeristen. In 2010 werd het park ruim 38.000 keer bezocht. Het park is het oudste zee reservaat ter wereld en is geheel vrij toegankelijk voor duikers. Er wordt een toegangsprijs voor het park gevraagd. De prijs verschilt voor duikers, surfers en andere gebruikers. Duiken is het duurste. Je wordt per boot naar het park toegebracht.
Vlak voor de kust bij de hoofdstad, Kralendijk, ligt het eiland Klein Bonaire. Het eiland is ongeveer 700 hectare groot. Er is weinig begroeiing op het eilandje. Enkel een aantal struiken en hier en daar een cactus. Er komen wel diersoorten voor. De laatste schatting telde ruim 50 diersoorten. Op het eilandje wonen rode flamingo’s. Ze komen terug op het eiland als ze voedsel nodig hebben. Dit is erg uniek op Bonaire, omdat het een van de grootste flamingo-populaties ter wereld zijn. De dieren leven is een beschermd natuurgebied en er mag daarom ook niet op gejaagd worden.
Lac is een meer (een lagune) en ligt in het zuidoosten van Bonaire. Tegenwoordig wordt de plek minder bezocht, maar vroeger kwamen er bijzondere schelpdieren voor. Door overbevissing is de vissoort vrijwel uitgestorven. Het gebied is beperkt toegankelijk in verband met de veiligheid van de vissoorten.
Het Pekelmeer is groot reservaat in het zuidwesten van het eiland. In het reservaat wonen een groot aantal flamingo’s. Het is sterk afhankelijk van het seizoen hoeveel flamingo’s er precies zijn, maar de schatting gaat uit van tussen de 2000 en 7000 flamingo’s. Het reservaat is beperkt toegankelijk om de flamingo’s te beschermen.
Bonaire heeft ontzettend veel grotten op het eiland. In de grotten zijn nog tekeningen te vinden van de voorgaande Indiaanse bevolking. Een aantal grotten worden bewoond door vleermuizen.
Vanuit de tijd van de slavernij zijn er nog diverse landhuizen op het eiland. Alhoewel er in Bonaire weinig plantages waren, werden deze landhuizen onder andere gebouwd voor welgestelden uit Curaçao. Ze konden dan vertoeven op buureiland Bonaire. De volgende landhuizen worden gerekend tot landhuizen in Bonaire: de opzichtershuizen bij de zoutplantages Rode, Oranje en Witte Pan, Santa Barbara, Bolivia, Jatu Bacu, Guatemala, Bakuna, Washikemba, Mentor, Landhuis Karpata en het Huis bij Slagbaai.