Reizen doen we in Nederland ontzettend graag. Elk jaar tijdens de zomervakantie stappen we het vliegtuig in naar tal van (zon)bestemmingen. Schiphol draait in 2017 opnieuw een topjaar en heeft meer bezoekers dan ooit verwerkt. Toch zijn veel mensen ook bang geworden om te reizen. De recente aanslagen in België, Frankrijk en Spanje weerhouden Nederlanders ervan om op vakantie te gaan naar het buitenland? Wat is het effect van deze aanslagen op reizigers en is het nodig om bang te zijn?
De recente aanslagen zorgen ervoor dat de reisaandelen onder druk komen te staan. De aandelen in de reisbranche dalen na een terroristische aanslag. Dit was onder meer het geval na de aanslag in Barcelona. De aanslagen herinneren mensen eraan dat IS nog steeds actief is en dat de mogelijkheid op een terroristische aanslag altijd aanwezig is. Als je graag op vakantie wilt, is dit natuurlijk geen prettig idee, maar is je angst eigenlijk wel terecht?
De wereld is na 11 september 2001 nooit meer hetzelfde geworden. Sindsdien zijn toeristen steeds banger geworden om het vliegtuig in te stappen. De kans op terroristische aanslagen is reëel, zeker tijdens de zomerperiode. Toch is het belangrijk om de angst niet te laten regeren. Je mag best bang zijn van jezelf, maar wees tegelijkertijd moedig en kijk je angst recht in de ogen. Statistisch gezien is de kans op een aanslag niet groot. Bovendien is het altijd goed om je angst aan te gaan door gewoon een vakantie te boeken naar het buitenland.
Na elke aanslag zit de schrik er goed in, dat is begrijpelijk. Bij het plannen van een aanslag ben je geneigd om het risico in te schatten op een vliegtuigongeluk of terroristische aanslag. Het helpt om zelf de gevaren al goed in te schatten. Dit doe je namelijk ook met het rijden in een huurauto of je insmeren tegen de felle zon. Dit geldt ook met betrekking tot je angst voor aanslagen. Dit geeft voor je gevoel een stukje controle en dat kan nooit kwaad. Houd daarom je ogen en oren altijd goed open.
Media spelen een belangrijke rol op hoe we ons voelen en wat we denken omtrent aanslagen. Door berichten te lezen of te zien over aanslagen, denken we al snel risico te lopen om te worden doodgeschoten. In de praktijk blijkt de kans echter heel klein dat dit ook daadwerkelijk gebeurd. De kans op ziekte of een auto-ongeluk is namelijk veel groter. Het is altijd goed om dit in je achterhoofd te houden en je niet gek te laten maken door wat media je vertellen.
Reizen lijkt gevaarlijk, maar dat is pertinent niet waar. Luchthavens en treinstations zijn strenger beveiligd dan ooit. Bovendien is de kans op een aanslag thuis net zo groot als elders in Europa. Een aanslag kan daarnaast overal gebeuren. Laat je niet onnodig bang maken, maar stap met een gerust hart de trein of het vliegtuig in.
Ga je binnenkort op vakantie naar het buitenland, maar wil je wel met een veilig gevoel het vliegtuig instappen? Check de website van de overheid waarop je expliciete reisadviezen vindt over jouw reisbestemming. Het kan nooit kwaad om je hier goed in te verdiepen voordat je een vakantie boekt. Een reisbestemming boeken die wordt afgeraden, is namelijk zeker geen slim idee.