Iedereen kent het wel. Je hebt een hele checklist afgewerkt voordat je op vakantie gaat, maar voordat je het vliegtuig instapt heb je al het gevoel dat je de helft vergeten bent. Om dit gevoel te voorkomen heb ik voor jullie 25 tips samengesteld die ervoor zorgen dat je een onbezorgde reis en vakantie tegemoet gaat. Tip: maak in 1 klik een volledige vakantie checklist die is aangepast op jouw persoonlijke wensen!
Om vellen en een rode huid te voorkomen is het aan te raden om zonnebrandcrème mee te nemen als je naar een zonnige bestemming gaat. Ben je een echte zonaanbidder en houd je wel van een mooie bruine huid, neem dan olie mee voor die mooie egale bruine tint. Voor de mensen die op hun hoofd snel verbranden is het ook slim om naast de zonnebrandcrème een pet of een hoed mee te nemen.
Misschien wel één van de belangrijkste onderwerpen op de vakantie checklist: een reisverzekering. Mocht er iets gebeuren in het buitenland dan ben je in de meeste gevallen verzekerd voor de geleden schade. Als je vaker dan 2 keer per jaar op vakantie gaat kun je er het beste voor kiezen om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Ga je minder vaak op vakantie dan kun je er beter voor kiezen om een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Je reisverzekering vergelijken is dus verstandig!
Een gadget dat ook zeker niet mag ontbreken als je de zon gaat opzoeken is de zonnebril. Toch is dit één van de items die het meest vergeten wordt. Wil je er hip uitzien en daarnaast je ogen goede bescherming bieden, stop de zonnebril dan zeker in je tas!
Tijdens een stedentrip of een rondreis is het handig om een reisgids mee te nemen. Niet elke bestemming beschikt over een local die je alle ins en outs van de streek kan vertellen. Een reisgids is dan een goed alternatief. Behalve hoogtepunten van de omgeving en bezienswaardigheden staan er in een reisgids vaak ook leuke tips, geven ze nuttige informatie en staan er vaak handige adressen in. Kortom, een reisgids mag zeker niet ontbreken in je koffer!
In dit digitale tijdperk beschikt bijna iedereen wel over een telefoon of een tablet. Ook tijdens een vakantie wordt er vaak voor gekozen om deze apparaten mee te nemen. Als je dit doet zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Voor de telefoon is het bijvoorbeeld handig om het dataverkeer in het buitenland uit te zetten. Hiermee voorkom je dat er bij thuiskomst een torenhoge rekening ligt. Ook gebeld worden in het buitenland kost je geld, dit geldt ook voor het gebruik van voicemail. Je kunt er daarom ook voor kiezen om je voicemail in het buitenland uit te zetten.
Als je een telefoon of tablet meeneemt dan moeten ze uiteraard ook opgeladen worden. Het kan gebeuren dat je een lader kwijtraakt, of dat je ergens bent waar je geen stopcontact hebt. In deze gevallen kan het handig zijn om een externe batterij mee te nemen. Deze kun je opladen en vervolgens voor je apparaten gebruiken.
Een vakantie checklist voor een kampeervakantie verschilt erg van die voor een vliegvakantie. Dat de tent bij een kampeervakantie hoort is natuurlijk logisch. Maar vergeet ook niet de benodigdheden voor de tent. Denk hierbij aan de scheerlijnen, een hamer en een grondzeil. Daarnaast wil je ’s avonds ook wat te eten hebben. Neem daarom ook een gasstel of gaspit mee naar je vakantiebestemming.
Naast je tent heb je nog meer spullen nodig om van je kampeervakantie te kunnen genieten. Zo moet er bijvoorbeeld na het eten afgewassen worden. Vergeet daarom niet de spullen die je daarvoor nodig hebt. Als je in en rond je tent wil zitten mogen ook de stoelen niet ontbreken.
Op de vakantie checklist mogen zeker je reisdocumenten niet ontbreken. Afhankelijk van het vakantieland waar je naar toe gaat heb je altijd een ID-kaart of paspoort nodig. Daarnaast neem je uiteraard je rijbewijs en autopapieren (eventueel ook papieren van de caravan) mee. In meerdere landen wordt tol geheven op de snelwegen. Koop daarom in Nederland de benodigde tolvignetten. Mocht je schade krijgen in het buitenland dan is het altijd fijn als je een Europees schadeformulier bij je hebt. Vergeet ten slotte niet om van alle documenten een kopie te maken.
Op je lijst mag zeker een visum niet ontbreken. Binnen de Europese Unie en de Schengenlanden mag er zonder visum gereisd worden. Voor andere landen is soms wel een visum vereist. Om te controleren of je voor een bepaald land een visum nodig hebt kun je kijken op www.visum.nl
Voordat je vliegvakantie begint moet je er wel voor zorgen dat je de juiste documenten hebt om in het vliegtuig te mogen stappen. Je ticket en boardingpass zijn de belangrijkste. Kijk voordat je gaat vliegen hoeveel handbagage je mee mag nemen en hoeveel kilo je ruimbagage mag zijn.
Misschien voor de hand liggend, maar wel heel belangrijk: geld. Zonder geld houd je het niet lang vol in het buitenland. Vergeet daarom je portemonnee met contact geld niet. Pinnen is binnen de Europese zone mogelijk zonder dat daar extra kosten aan zijn verbonden. Buiten deze zone gelden andere regels. Welke kosten dit zijn kun je controleren bij je eigen bank. Ook hier geldt dat het handig kan zijn om van bank en/of creditcards een kopie te maken en mee te nemen.
Iets wat ook niet mag ontbreken op de vakantie checklist zijn de geneesmiddelen. Mocht je tijdens je vakantie bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, dan is het geen overbodige luxe om paracetamol bij je te hebben.
Reisstekkers en wereldstekkers zijn voorwerpen waar je vast wel eens van gehoord hebt. Zonder heel erg technisch te worden: in sommige landen heb je een andere stekker nodig voor je elektronische apparaten dan in Nederland. Of je een wereldstekker nodig hebt voor het land waar je naar toe reist kun je vinden op www.wereldstopconctacten.nl.
De multitool staat ook op de vakantie checklist omdat deze in veel gevallen erg handig kan zijn. Vooral tijdens survivals en kampeertochten is dit een item dat je goed kan gebruiken.
Wat is er mooier dan na je vakantie allemaal mensen jaloers te maken met de prachtige momenten die je hebt beleefd tijdens je vakantie. Niets! Om dit te kunnen doen heb je natuurlijk wel een (goede) camera nodig. Vergeet daarom absoluut niet om dit item in je tas te stoppen.
Voor sommige mensen is het een geruststelling als ze weten waar ze naar toe moeten als er iets gebeurt. In dit geval is het handig om voor vertrek een adressenlijst samen te stellen met daarop de belangrijkste adressen. Denk hierbij aan het adres van de plaatselijke apotheek en de plaatselijke huisarts. Vooral voor mensen die last hebben van medische ongemakken is dit een aanrader.
Misschien geldt dit niet voor iedereen, maar voor diegene die het wel geldt: vergeet de voorbehoedsmiddelen niet!
We worden er steeds vaker voor gewaarschuwd: inbrekers die wachten tot de bewoners een tijd weg zijn en vervolgens het hele huis leeghalen. Om dit te voorkomen is het slim om achterblijvers te vragen om een oogje in het zeil te houden. Misschien kunnen ze de post verzamelen en de planten water geven. Daarnaast zou je ervoor kunnen kiezen om door middel van timers op je lampen toch nog wat licht in je huis te hebben. Hiermee wek je in ieder geval de schijn dat er nog mensen thuis zijn. Neem maatregelen, niets is vervelender dan thuiskomen en zien dat al je spullen verdwenen zijn!
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit geldt natuurlijk ook in het buitenland. Afhankelijk van wat voor soort vakantie je hebt, kun je er daarom voor kiezen om een EHBO doos mee te nemen. Dit is zeker aan te raden als je een survival vakantie gaat doen. Als je de zon gaat opzoeken en vakantie viert in een luxe resort is een EHBO doos waarschijnlijk overbodig. Maar het meenemen van een pakje pleisters kan nooit kwaad. Dit past gemakkelijk in je tas en het kan heel goed van pas komen.
De één houdt enorm van lezen, een ander moet er niets van hebben. Dit punt geldt daarom alleen voor de mensen die wel graag iets te lezen willen hebben tijdens hun vakantie. Je favoriete boek, de net nieuw uitgekomen Linda of je studieboek: Vergeet ze niet!
Voor sommige mensen geldt dat ze echt niets liever eten dan hun broodje met pindakaas. Als jij onder deze groep mensen valt, houdt er dan rekening mee dat niet alle Nederlandse producten ook in het buitenland verkrijgbaar zijn. Zweer je bij drop, chocola of stroopwafels? Neem het mee!
Op je checklist zou je ook oordoppen kunnen noemen. Er bestaan oordopjes die tijdens het opstijgen en dalen van een vliegtuig de drukverschillen controleren. Mocht je veel last hebben van je oren dan is het aan te raden om deze mee te nemen als je op vliegvakantie gaat. Als je in een uitgaansgebied slaapt kan het ook fijn zijn om slaapoordopjes mee te nemen. Zo kom je ook tijdens je vakantie aan de nodige slaap toe.
Ben je een fanatiek verzamelaar van souvenirs? Kijk dan voordat je op reis gaat wat je allemaal wel en wat je allemaal niet mag invoeren in Nederland. Houdt daarbij ook rekening met de hoeveelheid die in mag voeren. Het zou jammer zijn als bij terugkomst blijkt dat je de helft niet mee naar huis mag nemen.
Na een heerlijke maaltijd of een avondje stappen is er niets fijner dan een schoon gebit en schone mond voordat je gaat slapen. Dit wordt lastig als je geen tandenborstel hebt meegenomen. Doe jezelf en je omgeving een plezier: Neem je tandenborstel mee!