Wintersportverzekering

Wintersportverzekering

Veel Nederlanders gaan jaarlijks skiën of snowboarden in de bergen van Italië, Oostenrijk of Frankrijk. Het is voor velen de leukste vakantie van het jaar en menig men verheugd zich daarom ook erg op de vakantie. 

Echter kunnen er op wintersport veel ongelukken gebeuren helaas. Je loopt meer risico op ongelukken dan bij een zonvakantie in Spanje. Dit komt omdat je een ‘extreme sport’ aan het beoefenen bent. 

Ongelukken tijdens jouw wintersport zijn nooit leuk, maar de bijkomende onverwachte kosten al helemaal niet. We gaan daarom in dit artikel kijken naar verzekeringen tijdens jouw wintersport. 

Dekt een standaard reisverzekering tijdens jouw wintersportreis?

Nee, een standaard kort- of doorlopende reisverzekering dekt ongevallen tijdens het wintersporten niet. Je kunt dus op de piste je been hebben gebroken, met de helikopter opgehaald moeten worden en in het skigebied opgenomen worden in het ziekenhuis. Dit brengt hoge kosten met zich mee, iets waar je niet op zit te wachten. Voor dit soort onverwachte kosten kun je je extra laten verzekeren op jouw reisverzekering. Dit noemt met de aanvullende verzekering wintersport of wintersportdekking. 

Wat dekt een aanvullende verzekering wintersport nu precies? 

Voor bovenstaand genoemde onvoorziene kosten kun je dus een speciale wintersportdekking bij je reisverzekering afsluiten. Met deze dekking ben je verzekerd voor medische en onvoorziene kosten in verband met redding, opsporing of repatriëring.. Ook schade aan of diefstal van je sportuitrusting is soms ook meeverzekerd. Controleer hiervoor altijd eerst de voorwaarde van jouw reisverzekering hiervoor. 

We leggen de dekkingen voor je uit. 

Medische kosten

Iedere Nederlander is verplicht een zorgverzekering te nemen. Hiervoor krijg je vergoedingen voor medische of spoedeisende hulp. Deze zorgverzekering geldt ook in het buitenland. Je bent dus gewoon verzekerd vanuit je zorgverzekering voor ongevallen in het buitenland. Echter dekt jouw zorgverzekering enkel het bedrag van eventuele zorgkosten, zoals de prijzen in Nederland voorschrijven. Mocht je dus boven de Nederlandse prijs van een behandeling uit komen, dan moet je dit zelf bijbetalen. 

Deze basisvergoeding is vaak niet genoeg om de rekening volledig te dekken. Op wintersportplaatsen, zoals Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, valt het tarief al snel hoger uit. Zeker in zogenaamde privéklinieken. Met alleen een basisverzekering betaal je dan een fors bedrag bij. Met een aanvullende verzekering met buitenland- of wintersportdekking krijg je de medische kosten ruimer of volledig vergoed. Zo voorkom je hoge rekeningen achteraf. 

Repatriëring 

Repatriëring, ook wel een vlucht of reis terug naar Nederland, wordt niet gedekt in de basisverzekering. Een eerdere reis terug naar Nederland kan komen doordat je bijvoorbeeld je been hebt gebroken op de piste. Repatriëring is een erg prijzige bedoening, dus houdt er vooral rekening mee dat het kan gebeuren tijdens je vakantie. Bijna alle reisverzekeringen bieden een dekking voor repatriëring. Ga daarom voor zekerheid en sluit een reisverzekering of aanvullende dekking af. Zo voorkom je onverwachte hoge kosten. 

Overige kosten die gedekt worden met een wintersportverzekering

  • Een opsporings- of reddingsactie op de piste of in de bergen (met de banaan of traumahelikopter).
  • Vervoer (met de helikopter) naar het ziekenhuis na een ongeval op de piste.
  • Verblijfskosten in een ziekenhuis of andere opvang kliniek vanwege ziekte of een ongeluk.
  • Dekking voor kosten bij verlies, beschadiging of diefstal van je bagage. Meestal is dit verzekerd tot een maximumbedrag.
  • Kosten van gehuurd skimateriaal, skipassen en skilessen, mocht je vanwege een ongeval of ziekte geen gebruik hiervan meer van kunnen maken.

Kortlopende wintersport verzekering

Een aanvullende wintersportverzekering kan je kiezen op jouw doorlopende of kortlopende reisverzekering. Veel verzekeraars maken geen onderscheid tussen de verzekeringen of stellen niet als eis dat je een doorlopende reisverzekering moet hebben voor de aanvullende module wintersport(dekking). 

Wanneer dekt een verzekeraar niet tijdens jouw wintersport?

Voor een dekking van je verzekering moet je je wel aan bepaalde eisen van die verzekering houden. Zo worden bepaalde kosten doorgaans niet gedekt als je:

  • Off-piste skiën: bij off-piste skiën is het risico op een valpartij of lawine veel groter dan op de reguliere piste. De meeste zorg- en reisverzekeraars vergoeden dan ook niet de kosten van een ongeval als gevolg van off-piste skiën.
  • Gevaarlijke activiteiten: de meeste reisverzekeraars verzekeren geen relatief gevaarlijke activiteiten tijdens je wintersportvakantie, zoals schansspringen, bobsleen of ijsklimmen.

Wees dus goed voorbereid op onverwachte (hoge) kosten tijdens jouw wintersport reis, want deze kosten kunnen flink oplopen. Vergelijk daarom de beste modules ‘wintersportdekking’ om met een gerust hart van de piste af te scheuren!