Ben je van plan om binnenkort op vakantie naar Duitsland te gaan? Dan begrijpen we dat goed, want Duitsland is een bijzonder aantrekkelijk land voor Nederlanders. Het is in de eerste plaats dichtbij en veel Nederlanders kennen ook de taal. Dit maakt het reizen toch een stuk aangenamer. Een goede voorbereiding is wel belangrijk. Je wilt immers niet tegen problemen aanlopen tijdens je autoreis. Maar waar moet je dan precies rekening mee houden? Daar gaan we in deze tekst wat dieper op in.
In Duitsland zijn ze druk bezig met de klimaattransitie. Om die reden zijn er zogenaamde milieuzones. Die bestaan al relatief lang, maar tegenwoordig zijn er meer dan vroeger. Wanneer je met de auto naar een Duitse stad reist, dan krijg je misschien te maken met een milieuzone. Je mag deze gebieden alleen betreden met een Duitse milieusticker. Anders kun je een boete krijgen.
Veel verkeersregels zijn in Nederland hetzelfde als in Duitsland. Toch zijn er ook verkeersregels die afwijken. In Duitsland is het maximale toegestane alcoholgehalte 0,5 promille. Deze regel geldt ook in Nederland. Het punt is echter dat bestuurders die korter dan twee jaar een rijbewijs hebben helemaal geen alcohol in het bloed mogen hebben. Dit geldt ook voor mensen die jonger zijn dan 21 jaar.
De vluchtstrook wordt in Duitsland reddingsstrook genoemd. Sta je in file? Dan moet je ruimte maken voor de hulpdiensten. Je bent verplicht om mee te werken bij het maken een reddingsstrook, want anders kun je een flinke boete krijgen. Er zijn uiteraard nog andere verschillen. Daar vind je meer over op de website van de ANWB.
In Duitsland hebben ze ook een ander boetestelsel. In de eerste plaats staan er boetes op eenvoudige overtredingen. De boete van een eenvoudige overtreding bedraagt maximaal €55. Na betaling van de boete kun je niet meer in beroep. Als Nederlandse inwoner moet je de boete direct of binnen een week betalen. Dan heb je in Duitsland ook nog ernstigere overtredingen. Het gaat dan om boetes boven de €55. Deze bekeuringen worden doorgaans naar je huisadres gestuurd.
In Duitsland ben je ook verplicht om bepaalde veiligheidsproducten mee te nemen. Die moeten verplicht aanwezig zijn in de auto, want anders kun je een boete krijgen. Wat dat betreft is Duitsland strenger dan Nederland. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij fietshelmen voor jonge kinderen. Die zijn in Nederland nog niet verplicht.
Maar wat moet je dan allemaal bij je hebben? In de eerste plaats ben je verplicht om een gevarendriehoek mee te nemen. Een gevarendriehoek moet je gebruiken bij autopech of een ongeval. Reis je met een aanhangwagen of caravan? Dan ben je niet verplicht om een tweede gevarendriehoek mee te nemen.
Ook moet je een reflecterend veiligheidsvest meenemen. Dit vest kun je het beste binnen handbereik bewaren. Stop het vest bijvoorbeeld in een dashboardkastje. Dit veiligheidsvest moet ook voldoen aan de Europese normen. Hij moet geel, oranje of rood zijn. Daarnaast moet het vest zijn voorzien van reflecterende banen. Ook moet je een verbanddoos meenemen.
Het is wel belangrijk om hierbij een kanttekening te plaatsen. De bovenstaande veiligheidsuitrusting is eigenlijk alleen verplicht voor voertuigen met een Duits kenteken. Toch wordt aangeraden om de spullen mee te nemen, ook al heb je een Nederlands kenteken. Anders kun je namelijk discussies krijgen met de Duitse politie en daar heb je ongetwijfeld geen zin in.
Je vraagt je ongetwijfeld af of je verzekerd bent op de Duitse wegen. Het is immers vervelend wanneer je bij een ongeval voor vervelende verassingen komt te staan. De meeste Nederlandse autoverzekeringen zijn gelukkig geldig in het buitenland. Wil je zeker weten of je autoverzekering geldig is? Controleer dit dan nog even bij je verzekeraar of kijk in je polis.
Het is sowieso verstandig om je dekking te controleren. Niet alle dekkingen gelden namelijk in het buitenland. Misschien heb je in Nederland bijvoorbeeld recht op vervangend vervoer bij een ongeval. Deze dekking geldt dan misschien niet in het buitenland. Gelukkig kun je dan een aanvullende reisverzekering voor het buitenland afsluiten. Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen die een dergelijke verzekering aanbieden. Het is dus ook geen slecht idee om deze verzekeringen met elkaar te vergelijken.
Je gaat binnenkort naar Duitsland met de auto. In dit artikel hebben we advies gegeven, zodat je tijdens de reis niet in de problemen komt. We hebben de belangrijkste aspecten besproken. We raden je ook aan om de adviezen op te volgen.